
Η ομάδα
Είμαστε μια ομάδα γυναικών από διαφορετικές σπουδές και περιβάλλοντα. Μας συνδέει το ενδιαφέρον μας για τις έμφυλες σχέσεις στο σύγχρονο κόσμο και οι ανισότητες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες.
Ειρήνη Αμπουμόγλι
Project Manager

Η Ειρήνη είναι ηθοποιός με ΜΑ στη Σκηνοθεσία Θεάτρου. (Τμήμα Θεάτρου, ΑΠΘ και Lassaâd École Internationale de Théâtre, Βρυξέλλες). Το ενδιαφέρον της για τον διαθεματικό φεμινισμό και τις κοινωνικές ανισότητες την οδήγησε στο να παρακολουθήσει μεταπτυχιακά μαθήματα στην Κοινωνιολογία (Πανεπιστήμιο Κρήτης).
Έχει εργαστεί ως ηθοποιός και θεατρολόγος και έχει συνεργαστεί με πολλούς φορείς και ιδρύματα (ΚΘΒΕ, Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Εργαστήριο Φύλου Πανεπιστημίου Κρήτης κ.α.) Πεπεισμένη για την ανάγκη του φεμινισμού στις σύγχρονες κοινωνίες και τη μεταμορφωτική δύναμη του θεάτρου, χρησιμοποιεί την εμπειρία της και το ακαδημαϊκό της υπόβαθρο για να δημιουργεί προγράμματα και παραστάσεις με σκοπό την ενδυνάμωση ενάντια στο ρατσισμό και τα έμφυλα στερεότυπα σε παιδιά και ενήλικες.
Η υποτροφία της στο START το 2019 ήρθε σαν μια εξαιρετική ευκαιρία να αποκτήσει εμπειρία και να διευρύνει τα εργαλεία της στην διαχείριση κοινωνικοπολιτιστικών προγραμμάτων, με στόχο να τα αξιοποιήσει μαζί με φεμινιστικές πρακτικές για την ενδυνάμωση γυναικών σε μικρές κοινότητες στην Κρήτη.

Θάλεια Δήτσα
Κοινωνιολόγος-Χορογράφος
Η Θάλεια γεννήθηκε στην Κρήτη και ζει στην Αθήνα από το 2001. Έχει πτυχίο Φυσικής (Πανεπιστήμιο Κρήτης), μεταπτυχιακό στη Χορογραφία ( Dartington College, UK) και Μεταπτυχιακό στις Κοινωνικές Επιστήμες (ΕΚΠΑ) Εκτός από τις σπουδές της, το πάθος της είναι α αξιοοποιεί την τέχνη με σκοπό να ενδυναμώσει και να συνδέσει τους ανθρώπους. Για περισσότερο από 15 χρόνια έχει δουλέψει ως δασκάλα κίνησης, χορογράφος, χορεύτρια και εμψυχώτρια σε διάφορα πρότζεκτ (συμμετοχική τέχνη, συμπεριληπτικός χορός, εκπαιδευτική τέχνη για περιθωριοποιημένες ομάδες νέων, οικολογία).
Συνδυάζοντας την καλλιτεχνική πρακτική με τις σπουδές της, συνεργάστηκε σε ένα μεγάλο πρόγραμμα του ΕΚΠΑ, που στόχο είχε να προωθήσει τις δημοκρατικές αξίες στο ελληνικό δημόσιο σχολείο και να εκπαιδεύσει το διδακτικό προσωπικό στο να χρησιμοποιεί παραστασιακές τεχνικές στη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού (https://www.demopaideia.gr/). Πεπεισμένη για τη δύναμη της τέχνης και της κουλτούρας, το όραμά της είναι να συνενώσει μέλη κοινοτήτων με καλλιτέχνες και εκπαιδευτικούς σε ένα κοινό στόχο: να μοιραστούν τη γνώση και τις δεξιότητές τους με ανθρώπους από ποικίλα πολιτισμικά περιβάλλοντα (γηγενείς, πρόσφυγες και μετανάστες) στο να αρθούν οι διακρίσεις, ο αποκλεισμός και τα αρνητικά στερεότυπα και να προωθηθεί η θετική διαντίδραση, η αμοιβαία αναγνώριση, εκτίμηση και συνύπαρξη.
Μαρία Μπαρέλη- Γαγλία
Κοινωνική Ανθρωπολόγος

Η Μαρία Μπαρέλη-Γαγλία μόλις ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή (Πανεπιστήμιο Κρήτης), μια μελέτη για τα πανηγύρια της Ικαρίας. Στη διάρκεια της μακροχρόνιας έρευνας πεδίου συνειδητοποίησε τη σημασία των κοινών για τις τοπικές κοινότητες, όπως και για κάθε συλλογικό υποκείμενο. Σε μια συνεργατική προσπάθεια να δημιουργήσει συνθήκες convivial ανταλλαγής ανάμεσα σε ερευνητές και εντόπιους, ίδρυσε το Κέντρο Τεκμηρίωσης Έρευνας και Δράσης Ικαρίας. Το 2013 συνδιοργάνωσε το καλοκαιρινό σεμινάριο «Ματαρόα- ενάντια στην κρίση, για τα κοινά» και το 2014, συν-επιμελήθηκε ένα βιβλίο που βασίστηκε σε αυτό το σεμινάριο, τον συλλογικό τόμο με τίτλο «Διάλογοι ενάντια στην κρίση, για τα κοινά» (Ικαριακές Πτήσεις). Το 2015 συν-δημιούργησε το ντοκιμαντέρ «Το Άγγιγμα». Μεταξύ των δημοσιεύσεών της είναι: «Voyaging in the Sea of Ikarian Commons and Beyond», στο D. Bollier and H. Silke (επιμ.), 2015, Patterns of Commoning. Amherst, Massachusetts: The Commons Strategies Croup. «Το Άγγιγμα: Ένα εγχείρημα τεκμηρίωσης προφορικής ιστορίας για τις μνήμες της προσφυγιάς από το νησί της Ικαρίας» στο Μπούσχοτεν Ρ.Β., Καλλιμοπούλου E. κ.α., Προφορική Ιστορία και Αντι-αρχεία (υπό έκδοση). https://www.researchgate.net/profile/Maria_Bareli-Gaglia/research

Ευφροσύνη Κουτσούτη
Κοινωνική Ανθρωπολόγος
Η Εφροσύνη Κουτσούτη εκπαιδεύτηκε στην Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο CUNY, Queens College. Ζει και εργάζεται πάνω από τριάντα χρόνια στο χωριό Καταφύγι της Ικαρίας. Είναι μέλος μιας ομάδας κατοίκων και κοινωνικών επιστημόνων που συνεργάζονται με τοπικές κοινότητες και προτείνουν βιώσιμες λύσεις στα σύγχρονα προβλήματα που σχετίζονται με τα κοινά. Η ζωή της και η συνεργασία της με τις συγχωριανές και τους συγχωριανούς της είναι τμήμα των κοινών από μόνη της και έχει να κάνει με τη συνύπαρξη, την αλληλεγγύη, τη δημιουργικότητα- με όλα όσα ανανεώνουν την κουλτούρα μας. Το 2013 συνδιοργάνωσε το σεμινάριο «Ματαρόα- ενάντια στην κρίση, για τα κοινά». Το 2015 συνδημιούργησε το ντοκυμαντέρ «Το Άγγιγμα» (“The Touch”) πάνω στις προσφυγικές μνήμες των κατοίκων της Ικαρίας, το οποίο παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ LAGF στο Los Angeles.

Sibylle Meder
Κινηματογραφίστρια
Η Σίβυλλα είναι κινηματογραφίστρια. Ασχολείται και με την φωτογραφία και γενικά την εικονοληψία. Η τελευταία της σκηνοθεσία είναι το ντοκιμαντέρ «Κάτι Υπερβατικό» με θέμα τη δημιουργική συνεργασία στο Μουσικό Εργαστήρι «Λαβύρινθος» στην Κρήτη. (Facebook.com/beyondthepersonal).
Το 2019 συνεργάστηκε με την ζωγράφο Σοφία Σαμχαλόβα και παρουσίασαν από κοινού την έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας «Labyrinth Time».
Το 2014 σκηνοθέτησε το πρώτο της μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ «Το Λεωφορείο του Νησιού» (“The Island Bus”) (www.islandbus.wordpress.com). Ένα τρυφερό πορτραίτο της κοινότητας του μικρού νησιού της Τήλου εστιασμένο στο δύσκολο θέμα της μετανάστευσης.Επίσης σκηνοθετεί βίντεο ζωντανής μουσικής, εκδηλώσεων και προβολής και ασχολείται με την παραγωγή διεθνών τηλεοπτικών έργων στην Κρήτη ως επιτόπια διαχειρίστρια παραγωγής.
Η Σίβυλλα επιθυμεί να εμπνέει και να αναζωογονεί τους ανθρώπους με στόχο να δημιουργήσουν μια πιο χαρούμενη κοινότητα. Ως κομβικό σημείο αυτής της αναζήτησης, η Σίβυλλα δημιούργησε το μπλογκ «The Happy Filmaker» και το «Ύψος»– έναν δημιουργικό χώρο με έδρα στις Αρχάνες της Κρήτης, όπου θα προσφέρει σεμινάρια φωτογραφίας, σινεμά και ευτυχίας. Περισσότερες πληροφορίες: www.sibyllemeder.net